ru ro

Dispoziţii generale

1. Dispoziţii generale


Prevederile prezentei PT şi tarifele de transport stabilite de prezenta PT, în valută liber convertibilă, precum şi taxele suplimentare, se aplică la realizarea transporturilor de mărfuri în trafic internaţional (export, import şi tranzit) pe căile ferate din Republica Moldova (în continuare CFM), inclusiv cu participarea diferitor tipuri de transport, indiferent de formularele documentelor de transport.
În prezenta PT termenii enumeraţi mai jos au următoarea semmificaţie:

Cale ferată – toate căile ferate ale unui stat;
Trafic internaţional:
  • transportul mărfurilor din ţări terţe în ţări terţe tranzitând căile ferate ale Moldovei. Ţări terte se consideră statele, administraţiile feroviare (căile ferate), ale cărora nu sunt părţi la Convenţia Tarifară;
  • transportul de mărfuri în/din staţiile, administraţiile feroviare (căile ferate) ale căror sunt participante la Convenţia Tarifară, în/din ţările terţe;
  • transportul de mărfuri între staţiile administraţiilor feroviare (căile ferate) – participante la Convenţia Tarifară.
vagoane ale parcului de inventar (proprietate a transportatorului) – vagoane de marfă, ce aparţin administraţiilor feroviare (căilor ferate) – participante la Acordul privind utilizarea comună a vagoanelor de marfă şi a containerelor proprietate a statelor – participante la CSI, republicilor Azerbaidjan, Georgia, Letonia, Lituania şi Estonia din 12.03.1993., dar şi vagoane ale transportatorului, utilizate în conformitate cu Acordul privind regulile de utilizare a vagoanelor marfare în traficul international;

vagoane private (ce nu aparţin transportatorului) – vagoane de marfă care aparţin cu drept de proprietate sau în baza altui temei juridic unei persoane juridice sau fizice, vagoane marfare de ecartament 1520 mm, înregistrate în Banca automatizată de date a parcului de vagoane de marfă (BAD PV) cu semnul respectiv de proprietate;

container universal al parcului de inventar – containerul, care aparţine administraţiilor feroviare (căilor ferate) – participante la Convenţia statelor-participante la Acordul privind utilizarea comună a vagoanelor de marfă şi a containelor proprietate a statelor – participante la CSI, republicilor Azerbaidjan, Georgia, Letonia, Lituania şi Estonia.

container privat - containerul, care nu aparţine administraţiilor feroviare (căilor ferate) ale statelor - participante la CSI, republicilor Azerbaidjan, Georgia, Letonia, Lituania şi Estonia, care dispun de cod de marcare ce corespunde sistemului acceptat de numerotare sau standardului internaţional.

În prezenta PT, termenii MTA, UTI, transportator, marfă – sunt utilizaţi conform semnificaţiei din SMGS.

1.1. Tarifele din prezenta PT pentru anul de fraht 2017 sunt valabile începînd cu data de 1 ianuarie 2017 pînă la 31 decembrie 2017 inclusiv şi sunt stabilite în baza tarifului de tranzit în traficul internaţional feroviar (în continuare TTI).

Valuta tarifului este francul elveţian (în continuare CHF).

Tarifele de transport din prezenta PT nu includ taxele suplimentare.

Tarifele de transport din prezenta PT şi taxele suplimentare nu includ taxa pe valoarea adăugată (TVA).

1.2. Întreprinderea de Satat „Calea Ferată din Moldova” este în drept în mod independent să majoreze nivelul tarifelor de transport şi a taxelor suplimentare din prezenta PT, care se referă la:

  • transporturile tranzit realizate pe calea ferată proprie, cel mult de două ori pe an, cu condiţia notificării Direcţiei Administrative, a tuturor Părţilor participante la Convenţie şi implicate în realizarea prezentei PT în termen de cel puţin o lună pînă la intrarea modificării respective în vigoare.

  • Majorare se consideră modificarea nivelului tarifelor din PT în direcţia majorării, comparativ cu nivelul tarifelor în vigoare la data majorării, indiferent de nomenclatorul de mărfuri si direcţia transporturilor asupra căror se extinde majorarea tarifelor;
  • transporturile de export – import – conform deciziei Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” reieşind din oportunitatea economică, cu condiţia notificării Direcţiei Administrative, a tuturor Părţilor participante la Convenţie şi implicate în realizarea prezentei PT în termen de cel puţin 15 zile pînă la întrarea în vigoare a modificării respective.

Întreprinderea de Stat „Calea ferată din Moldova” este în drept să diminueze de sine stătător nivelul tarifelor de transport şi a taxelor suplimentare din prezenta PT la transporturile de mărfuri realizate pe calea ferată proprie pe parcursul anului de fraht.

Pe lîngă acestea, dreptul la operarea modificărilor şi completărilor în prezenta PT este asigurat de modificările şi completările acceptate la TTI, ETT, NHM, SMGS, deciziile Consiliului pentru transportul feroviar al statelor – participante la CSI, alte acte normative şi jurudice, ce ţin de problemele Politicii Tarifare.

1.3. Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” este în drept să stabilească de sine stătător, cota taxei pentru utilizarea infrastructurii CFM în tariful general.

1.4. Calcularea taxelor de transport, se efectuează în franci elveţieni, dolari SUA sau în EURO, conform, prevederilor prezentei PT., precum şi conform actelor corporative ale ÎS ”Calea Ferată din Moldova”.

Tarifele prezentei PT pentru transportul de mărfuri şi taxele suplimentare, calculate în valuta tarifului, sunt recalculate în valuta naţională, conform cursului Băncii Naţionale a Moldovei valabil la:

  • ziua aplicării ştampilei calendaristice a staţiei de expediere CFM – pentru mărfurile de export;
  • ziua predării în staţia de destinaţie CFM – pentru mărfurile de import;
  • ziua transmiterii către administraţia feroviară primitoare – pentru mărfurile în tranzit.

Încasarea taxelor de transport se efectuează în valută naţională, în USD sau altă valută, totodată, taxele de transport sunt recalculate în valuta de plată în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.

1.5. Plata taxelor de transport se efectuează în valuta naţională, sau USD, sau EURO.

1.6. Taxele pentru transportul mărfurilor pe liniile de calea ferată din cadrul CFM sunt stsbilite în baza prezentei PT, conform distanţei pe CFM.

La calcularea taxelor de transport a mărfurilor, distanţa se stabileşte după cum urmează:

  • în cazul expedierii şi sosirii mărfurilor – în conformitate cu Indicatorul tarifar nr. 4 (Anexa 7);
  • în cazul transportului de mărfuri tranzit pe calea ferată a Moldovei – în conformitate cu tabelul distanţelor de tranzit (Anexa 6).

1.7. Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”, reişind din interesele economice, stabileşte în mod independent cuantumul reducelor la tarifele de transport stabilite în valută şi la taxele suplimentare, precum şi mecanismul răspunderii financiare pentru neexecutarea obligaţiilor asumate.

1.8. Decontările, pentru transporturile de mărfuri, în trafic internaţional, prin intermediul plătitorului (organizaţia de expediţie), se efectuează în cazul în care a fost încheiat contractul respectiv cu ÎS ”Calea Ferată din Moldova”.

ÎS ”Calea Ferată din Moldova”, care a încheiat un astfel de contract, comunică celorlalţi participanţi la convenţia tarifară, denumirea oficială, completă şi adresa juridică (sediul) a plătitorului (organizaţia de expediţie).

1.9. În cazul în care, proprietarul redirecţionează mărfurile de import sau cele de export pe baza unor documente de transport noi, de la proprietarul mărfurilor se încasează o taxă suplimentară, conform prevederilor pct. 15.13 Anexa 11 la prezenta PT.

1.10. În cazul stabilirii unor tarife speciale în USD sau Euro, pentru transportul de mărfuri pe CFM, în vagoane şi containere private (care nu sunt proprietate a transportatorului), nu se aplică coeficienţii de reducere, prevăzuţi de prezenta PT.